duminică, 17 februarie 2019

Surprinzatoarele secrete ale spermei


Cand vine vorba despre sperma, multi au de pus intrebari. Domeniul este pe cat de banal, pe atat de necunoscut. Face parte din acele categorii de lucruri pe care nici nu le cunosti, dar nici nu intrebi, de teama sa nu afle altii ca habar n-ai. Iata cateva fapte:

Omul n-are o sperma normala

Mecanismul de producere a spermei la om este cat se poate de lenes si defectuos. Spre deosebire de alte mamifere, spermatozoizii umani sunt in proprotie de 90% malformati. Au doua capete, doua cozi si lista mai poate continua. Acesta este pretul pe care il platim monogamiei. Omul este una dintre putinele fiinte unde nu se intalnesc in acelasi timp spermatozoizii a doi masculi, ca sa intre in concurenta si sa transmita, din generatie in generatie, valenta celui mai puternic.

Cantitatea de sperma

In mod normal, un barbat matur elimina o jumatate de lingurita de sperma la o ejaculare. Daca ejacularile sunt rare, elimina mai mult. Daca sunt dese, mai putin. In functie de varsta si de libidou, poate elimina si mai putin, sau deloc.

Materialul seminal

Unii oameni nu fac distinctie intre sperma si spermatozoizi. Dar lichidul seminal este complex. El contine de asemenea substante provenite din prostata si din veziculele seminale. Spermatozoizii sunt produsi de testicule si au nevoie de multa energie, ca sa se poata deplasa. Aceasta energie le este asigurata de zaharul si fructoza, provenite din veziculele seminale. Fara energie, spermatozoizii nu s-ar putea misca in organele genitale ale femeii si nu si-ar indeplini misiunea.

Un singur testicul ar fi suficient

Natura a fost darnica, dotand barbatii cu doua testicule. Unul singur ar fi fost suficient pentru procreare. Este de notorietate cazul americanului Lance Armstrong, caruia i s-a extirpat un testicul canceros, iar dupa aceea a devenit tatal a cinci copii.

200 milioane de concurenti

Pentru a fecunda ovulul feminin, este nevoie de un singur spermatozoid. Cu toate acestea, o ejaculare normala elimina aproximativ 200 milioane asemenea celule. Una singura va avea onoarea sa gratuleze posesorul cu titlul de tata.

 Click

Fabrica nu se inchide

Femeile se nasc cu un numar limitat de ovule, dar barbatii produc spermatozoizi non stop, pe parcursul intregii lor vieti. Pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, productia devine mai lenesa, ADN-urile devin fragmentate, spermatozoizii nu mai sunt capabili sa fecundeze, dar productia nu se opreste total niciodata.

Spermatozoizii nu se vad cu ochiul liber

Spermatozoizii pot fi vazuti numai la microscop, marimea lor fiind de ordinul sutimilor de milimetru.

Spermatozoizii au bodyguarzi

Cand parasesc testiculul, spermatozoizii prezinta numai jumatate din ADN-ul unei celule normale, ceea ce ii face foarte vulnerabili. Pentru a-i apara de atacul sistemului imunitar, ei sunt insotiti de celule protectoare, care ii inconjoara ca un gard.

Accesul la ovul este dificil

Natura a dotat lichidul seminal cu un numar mare de spermatozoizi, pentru faptul ca, pana sa ajunga la ovul, ei intampina multe greutati. Una este aceea ca n-au orientare si inoata orbeste spre tinta lor. Pe parcurs, sunt impiedicati sa avanseze din cauza concurentilor, dar si din cauza unor cili invizibili, care se afla in organele genitale ale femeii.

Viata spermatozoizilor este scurta

Aceste mici celule vitale pot trai in organele femeii maximum trei zile. Daca nu reuseste fecundarea, dispar. Un nou raport sexual poate aduce altii in loc.

Temperatura de supravietuire a spermatozoizilor

Aceste mici celule traiesc in testicul la o temperatura mai scazuta decat restul corpul. Pentru reglarea ei, corpul actioneaza asupra muschilor scrotului, indepartandu-l sau apropiindu-l de corp, dupa situatie. Astfel, se asigura temperatura ideala.

Cat timp dureaza producerea spermei?

Cercetari recente au clarificat si aceasta problema: producerea spermei in organism dureaza doua luni. In acest interval, barbatul poate avea o activitate sexuala normala, dar elimina sperma din depozitul aflat in pastrare, care nu este evacuat integral la consumarea unui act sexual.

Sursa: Ziare
Foto: RTV
●       ●       ●

 OTO Forte  vine in sprijinul Dumneavoastra, pentru o viata sexuala sanatoasa si implinita.
Pentru mai multe detalii accesati:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu