sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Sexul la varsta a treia


Degradarea vieții sexuale până la dispariția ei definitivă este o preconcepție și în același timp o temere generală atunci când ne gândim la sexualitate la vârsta a treia. Ce se întâmplă însă cu adevărat cu intimitatea între doi parteneri pe măsură ce înaintează în vârstă și care sunt problemele și satisfacțiile de care au parte?

Provocările vieții sexuale la vârsta a treia

Intimitatea și sexualitatea evoluează și suferă transformări de-a lungul vieții, cu atât mai mult la vârsta a treia când intervin factori de natură fizică și psihică diferiți față de celelate vârste. În această perioadă activitatea sexuală poate deveni o provocare din mai multe motive:

La nivel fizic
Apar dificultăți care vin în primul rând din cauza modificărilor normale din organism pe măsură ce îmbătrânim. Odată cu vârsta corpul nostru suferă unele transformări biologice care pot avea impact asupra activității sexuale:
- la femei vaginul devine mai scurt și mai strâmt, își pierde din elasticitate și pereții se subțiază. De asemenea, nu se mai lubrifiază suficient în timpul contactului sexual, ceea ce poate provoca disconfort sau durere.
- la bărbați impotența devine o problemă deseori întâlnită, care constă în imposibilitatea de a menține o erecție astfel încât să poată avea loc actul sexual; de asemenea, e posibil să dureze mai mult până are loc erecția, iar timpul de așteptare între două erecții este mult mai mare decât în tinerețe.

De asemenea, un rol important îl au și tratamentele medicale pentru afecțiunile cronice frecvente la această vârstă, care pot scădea libidoul, pot afecta nivelul hormonal sau influența negativ capacitatea de a avea contacte sexuale (de exemplu diabetul poate afecta nervii, scăzând capacitatea unui bărbat de a avea sau susține o erecție). Durerile articulare sau durerile cronice localizate în diverse zone ale corpului pot de asemenea împiedica angajarea în activitatea sexuală.

La nivel psihic
Odată cu trecerea anilor este foarte posibil ca dorința sexuală să scadă, mai ales dacă are loc pe fondul dificultăților menționate mai sus sau ai altor factori care pot interveni, precum:
- nemulțumirea față de propriul corp, care a îmbătrânit și care poate a luat kilograme în plus, ne poate face să credem că nu mai suntem la fel de atrăgători în ochii partenerului
- mentalitatea unei culturi care spune că sexul este un subiect tabu și că după o vârstă nu mai este acceptată angajarea în relații sexuale, 
- pudoarea în adresarea către un medic specialist în cazul unor probleme sexuale care s-ar putea rezolva cu ușurință
- anxietatea, stresul sau depresia cauzate de îmbătrânire și de schimbările implicate pot afecta dorința sexuală și necesitatea unei vieți sexuale
- îngrijorarea în privința performanței sexuale, care nu mai este la fel ca în tinerețe

Click

La nivel social
Manifestarea sexualității sau implicarea în activități sexuale poate fi îngreunată atunci când partenerul de viață nu mai trăiește sau dacă vârstnicul nu are parte de un spațiu privat (dacă trăiește de exemplu într-un cămin de bătrâni, cu alți colegi de cameră).

La nivel social dificultatea cea mai mare vine din stereotipurile cu care asociem acest subiect (de exemplu: în mentalitatea generală nu se cade ca un bătrân să mai aibă activități intime). De aceea foarte puțini vorbesc despre experiențele lor în acest sens. În instituțiile pentru bătrâni, acest aspect este ignorat chiar și de personalul medical și organizațional (sunt puține camere individuale, predomină cele în care locuiesc două sau mai multe persoane, lipsa unei educații în acest sens etc.)

Avantajele vieții sexuale la vârsta a treia

Deși poate părea surprinzător, activitatea sexuală după 60 de ani poate avea avantaje suplimentare față de cea din tinerețe:
- suntem mult mai siguri pe noi, ne cunoaștem corpul îndeajuns de bine și știm ce ne face plăcere, de aceea nu mai cădem la fel de ușor în plasa prejudecăților legate de acest subiect ca în tinerețe
- suntem mai puțin stresați de evenimente importante sau de decizii care trebuie luate pe plan personal sau profesional – cel mai probabil pensionarea se apropie, dacă nu a venit deja, iar viața personală este oarecum așezată
- este perioada când copiii au plecat de acasă pentru a-și întemeia propriile famili, de aceea avem parte de mai multă intimitate și spațiu pentru a ne desfășura, fără a trebui să fim precauți 
- la această vârstă femeile nu trebuie să-și mai facă griji în privința unei sarcini

Cum se poate îmbunătăți viața sexuală la vârsta a treia?

Intimitatea nu se reduce doar la actul sexual în sine, ci cuprinde și apropierea dintre doi parteneri, sentimentele dintre ei și modurile diverse prin care acestea se pot exprima. La această vârstă, când actul sexual poate fi dificil de realizat, este momentul dezvoltării intimității prin alte mijloace care să ne apropie și să ne mențină interesul ridicat: sărutatul, îmbrățișatul, masajul sau alte forme de exprimare prin contactul dintre parteneri. Este foarte utilă și comunicarea dintre parteneri. Cu siguranță amândoi trec prin schimbări cauzate de îmbătrânire. Împărtășirea acestora și susținerea reciprocă pot ajuta în găsirea de soluții pentru continuarea vieții intime.

Nu în ultimul rând o alimentație echilibrată, renunțarea la consumul de alcool și la fumat ajută la păstrarea organismului într-o formă bună, ceea ce ajută în intimitate. În plus, alcoolul și tutunul afectează capacitatea bărbaților de a obține sau menține o erecție.

Sursa: Romedic
Foto: WP
●       ●       ●

 OTO Forte  vine in sprijinul Dumneavoastra, pentru o viata sexuala sanatoasa si implinita.
Pentru mai multe detalii accesati:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu