Crezi ca statutul unei relatii de cuplu poate avea vreo influenta asupra starii de bine? Adevarul este ca situatia este complicata. Diverse studii au demonstrat ca o relatie de cuplu puternica te poate ajuta sa eviti imbolnavirea, sa adopti obiceiuri mai sanatoase si chiar sa traiesti mai mult. In acelasi timp insa, o relatie de cuplu cu nabadai poate sa creasca nivelul de stres si sa slabeasca sistemul imunitar.
„Foarte multi factori iti pot afecta sanatatea, indiferent ca este modul in care te comporti cu ceilalti sau obiceiurile pe care le-ai adoptat de la altii”, sustine psihologul Maryann Troiani. Asadar, indiferent ca te intalnesti in mod obisnuit cu cineva, ai deja o relatie stabila ori esti casatorit, iata 6 moduri prin care jumatatea ta poate avea o influenta asupra mintii si corpului tau.
1. Cresterea in greutate
De obicei, dupa casatorie oamenii au tendinta de a se ingrasa si pierd din surplusul de kilograme atunci cand mariajul ajunge la final. Insa Troiani crede ca si contrariul poate fi adevarat: „Membrii unui cuplu fericit se pot motiva reciproc sa stea sanatosi asa ca merg impreuna la sala de sport, seteaza obiective si se simt responsabili unul pentru celalalt”. Iar acumularea in greutate poate semnaliza existenta uni conflict nu a faptului ca nu mai sunt interesati de modul in care arata. „Lipsa de satisfactie intr-o relatie poate duce la un comportament pasiv agresiv in ceea ce priveste alimentatia si la probleme de somn – care duc la ingrasare”, mai spune ea.
Sexul nu este singurul tip de contact fizic care sa reduca nivelul stresului si sa imbunatateasca sanatatea. In 2004, un studiu la care au participat 38 de cupluri, realizat la Universitatea North Carolina a descoperit ca barbatii si femeile au un nivel mai ridicat de oxitocina – un hormon despre care se crede ca anuleaza stresul si imbunatateste starea de bine – dupa ce s-au imbratisat. De asemenea, femeile au prezentat o tensiune arteriala mai mica ca si un nivel de cortizol mai scazut dupa ce au luat in brate alti oameni.
„Atingerea unui brat, tinerea de mana, o bataie pe umeri sunt foarte importante din punct de vedere al starii de bine. Si nu dureaza decat cateva secunde de contact pentru a fi stimulati acesti hormoni care reduc stresul si anxietatea”.
3. Anxietatea
Relatiile de cuplu cu probleme pot aduce pe oricine pe marginea prapastiei, insa sunt cazuri in care s-a demonstrat ca pot contribui la declansarea si intretinerea anxietatii. Mai multe studii au stabilit ca exista o legatura directa intre problemele maritale si un risc crescut de a avea tulburari de anxietate si anxietate sociala.
In acelasi timp, si anxietatea poate fi influentata de relatia de cuplu. Mai mult, unele cercetari sugereaza ca mariajul poate fi o protectie impotriva anxietatii. In 2010, un studiula care au participat 35.000 de oameni, din 15 tari diferite, realizat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii persoanele casatorite prezentau mai putine riscuri de a se confrunta cu anxietate ori alte tulburari mintale.
4. Consumul de alcool
S-a stabilit ca o relatie conflictuala si lipsa intimitatii fizice pot conduce oamenii pe calea alcoolismului. Cercetarile au stabilit ca atat barbatii cat si femeile beau mai mult din cauza problemelor sentimentale, iar consumul de alcool in exces nu face decat sa inrautateasca relatia de cuplu.
5. Sanatatea inimii
Legatura dintre relatia de cuplu si sanatatea sistemului cardiovascular merge dincolo de tensiunea arteriala. Mai multe studii au stabilit ca a fi casatorit este asociat cu un risc mai scazut de a avea un atac de cord si o recuperare mai rapida dupa o interventie chirurgicala asupra inimii, in special in cazul barbatilor.
Stresul si alti factori biologici (inclusiv tensiunea arteriala) sunt implicati, dar suportul fizic si emotional pe care il ofera partenerii de cuplu, joaca, de asemenea, un rol important. „Ingrijirea – atingerile pline de afectiune, actiunile pline de iubire – chiar au un impact enorn asupra unei persoane aflate in convalescenta”, sustine Troiani.
6. Atentie la sanate
Desi uneori poate parea enervant atunci cand partenerul este mereu cu ochii pe tine ori cand te verifica daca ti-ai luat medicamentele – este un stil de viata mai sanatos pentru ca probleme de sanatate sunt urmarite cu atentie.
„Oamenii aflati in relatii de cuplu sanatoase au grija unul de celalalt si, totodata, simt ca sunt obligati sa se ingrijeasca mai mult si ei insisi”, subliniaza Troiani.
Sursa: Sfatul Parintilor
●
● ●
OTO Forte vine in sprijinul Dumneavoastra, pentru o viata sexuala sanatoasa si implinita.
Pentru mai multe detalii accesati:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu